Oude melkfabriek “De Ommelanden”

 

Foresea neemt intrek in de oude melkfabriek

Nauwelijks op 1 maart gestart of Foresea deed vandaag zijn intrede al in een gloednieuw oud kantoor. En zo kreeg De Ommelanden, een oude melkfabriek en industrieel begrip in Groningen en ver daarbuiten, nieuwe inwoners. Dat Foresea daarmee flinke sprongen zet in hun groei als onderneming is één ding, maar De Ommelanden verzoent op een symbolische  manier twee werelden, biedt belangrijke lessen uit haar verleden en sluit vanuit die geschiedenis mooi aan bij de moderne werkplek die Jeroen Broekema en Gerrit Bosma voor ogen hebben met Foresea. En daarom stellen zij met veel trots hun nieuwe uitvalsbasis voor:

“We willen een inspirerende werkomgeving bieden voor de momenten dat het noodzakelijk is op basis van een hybride strategie. Daarnaast brengen we met Foresea Friesland en Groningen opnieuw samen in de oude fabriek, zoals dat in het verleden ook zo is  geweest.”

Geschiedenis…

Voor we een modern licht kunnen laten schijnen over de huidige bewoners van het pand is het belangrijk om even in de geschiedenis van de fabriek te graven. Het is namelijk niet onbelangrijk de achtergrond van het huidige kantorencomplex te kennen en wat er aan die huidige staat vooraf is gegaan.

No alt text provided for this imageJe vindt de oude melkfabriek De Ommelanden aan de Friesestraatweg aan de Westelijke Ringweg in Groningen. De Ommelanden is een industrieel instituut in Groningen en ver daarbuiten en intussen  een  markante kantoorlocatie in het noorden van Nederland. Niettemin gaat er een grillige geschiedenis vooraf aan de huidige hub.

Tot 29 september 1995 was de melkfabriek De Ommelanden nog in gebruik als fabrikant van gecondenseerde melk in blik. Hoewel het product van De Ommelanden in Nederland tamelijk onbekend was, werd het vanuit de fabriek via de Eemshaven rechtstreeks geëxporteerd naar een afzetmarkt over de gehele wereld. Na een reeks verschillende eigenaars erfde de fabriek haar huidige naam in 1924. De daarop volgende succesjaren stokte  in 1952 door middel van een staking van maar liefst 9 maanden die uit zou groeien tot een van de hardste gevechten uit de geschiedenis van de Nederlandse vakbeweging. De gevolgen van de staking zijn overigens niet gering geweest. De Ommelanden heeft een belangrijke rol gespeeld in de democratisering van het bedrijfsleven. Niet alleen ging het om erkenning van de vakbonden, maar ook om de zuivel-CAO, waardoor de situatie nauwlettend in de gaten werd gehouden  tot in de Tweede kamer. Dit heeft gezorgd voor openheid en zeggenschap binnen het bedrijfsleven, beide bouwstenen die we bij Foresea ook sterk als kernwaarden uitdragen.

Tot slot komt De Ommelanden vanaf 1956 in gedeeltelijke Friese handen door de Friese Coöperatieve Condens Fabriek (CCF) en het Drentse Domo. Vanaf 1980 is de oude fabriek opnieuw in volledig Fries bezit tot ze in 1995 definitief de deuren sluit en het laatste blikje melk van de band rolt in Groningen.

…en hoe ze zich deels herhaalt

Zo kwam de oude fabriek uit Groningen een aantal keer in Friese handen. Die regio’s slaan nu opnieuw de handen in elkaar met De Ommelanden als inspirerend decor. Met de lokale roots van Jeroen en de Friese achtergrond van Gerrit herhaalt de geschiedenis zich hier opnieuw. Die symboliek sprak Jeroen en Gerrit  erg  aan om zich met Foresea te vestigen in het intussen mooie kantorencomplex. Zij hebben dan ook hun ambities met de nieuwe thuisbasis:

“We zitten nu ruim in ons jasje, maar het kantoor is op de groei ingericht. We verwachten deze ruimte aan het einde van het jaar gevuld te hebben met de groeiambitie die we voorzien. Daarnaast biedt het gebouw ook nog ruimte om uit te breiden.”

Van melkfabriek naar moderne hub
No alt text provided for this image

Vroeger een melkfabriek, nu een modern en robuust kantorenpark met dezelfde naam als in de fabriekstijd én met behoud van alle karakteristieke kenmerken in combinatie met een moderne inrichting. In dit prachtige industriële erfgoed bruist het vandaag de dag van het ondernemerschap. Wat betekent dat voor Foresea?

“We willen een inspirerende werkomgeving bieden voor de momenten dat dat noodzakelijk is. Daarom hanteren we een hybride strategie waarbij zowel thuiswerken als bij de klant ondersteund wordt. We moedigen het aan om naar kantoor te komen en zo de binding met je collega’s te houden. De momenten dat je op kantoor zit, zijn vooral bedoeld voor creatieve processen. Die willen we voeden met een stimulerende werkomgeving: de combinatie tussen een moderne inrichting en de oude industrie voldoet daar volgens ons prima aan.”

Zo is het kantoor in De Ommelanden een soort van hub voor de werknemers van Foresea. Dat de oude fabriek als een vertrouwde uitvalsbasis voor de collega’s van Jeroen en Gerrit geldt, is belangrijk voor hen.

“We kijken naar de geschiedenis van het gebouw om er onze lessen uit te trekken. Eén van de belangrijkste take aways voor ons is de staking. Zorg goed voor je personeel! Wees open en transparant en doe het werk samen, enkele kernwaarden van Foresea.”

En af en toe een biertje

Dat Brouwerij Baxbier de buurman van Foresea is in De Ommelanden kan daarbij alvast een handig handje helpen.

“De buurman van Foresea is Brouwerij Bax Bier, met een gezellige bistro waar we met onze werknemers de gezellige Vrijdagmiddagborrels gaan houden. Dat kon minder. 😉”

Daarnaast ligt het nieuwe kantoor aan het Reitdiep. Foresea is van plan om met relaties te gaan varen vanaf de oude melkfabriek door de grachten van Groningen bij wijze van originele klantbinding. Op die manier biedt De Oude Fabriek tal van moderne mogelijkheden om vanaf deze week een vertrouwde hub te worden voor Foresea. Met die gemengde geschiedenis en de overlappende achtergronden van de huidige bewoners op zak voorzien wij een mooie toekomst.

“Dat InBluu dochter Foresea haar intrek heeft genomen in de voormalige melkfabriek “De Ommelanden” is voor mij extra bijzonder. Tijdens mijn studie aan het Van Hall Instituut (HAS) in Groningen was een onderdeel van het lesprogramma een excursie naar “De Ommelanden” toen nog vol in gebruik als melkfabriek. De cirkel is daarmee rond; van landbouw naar technologie toepassen om onder andere de Food & Agri sector te innoveren zonder de historie uit het oog te verliezen. Trots dat wij op deze historische plek mogen bouwen aan de toekomst.” – Jan Brouwer, Managing Partner InBluu